TUSSENTIJDSE TOETS EN HET PRAKTIJKEXAMEN

Tussentijdse toets en praktijkexamen
Wanneer je ¾ van je rijopleiding hebt voltooid is het mogelijk om een tussentijdse toets doen. Deze toets is niet verplicht! Bij het afleggen van een tussentijdse toets kun je examenvrijstelling van de bijzondere verrichtingen verkrijgen. Als je er klaar voor bent gaan we het praktijkexamen aanvragen. De wachttijd is tussen de 2 en 9 weken, afhankelijk van de drukte bij het CBR en tussenliggende vakanties. Om het praktijkexamen aan te vragen moet je via het CBR toestemming aan mij geven om het examen aan te vragen. Machtigen doe je via deze link. Inloggen met je digiD (kostenloos). Het rijschoolregistratienummer van Autorijschool Hans van Schaick is 0119z7. Nadat je mij gemachtigd hebt, kijk ik naar de mogelijke examendata en stem ik met jou de datum en het tijdstip af, waarna ik het examen voor je aanvraag.en definitief maak. Let op: een aangevraagd praktijkexamen kan niet meer veranderd of gewijzigd worden, het is van belang de datum en tijd zorgvuldig te kiezen.

Het praktijkexamen
Op de dag van het praktijkexamen moet je het volgende meenemen:
- Een geldig identiteitsbewijs, dit kan een paspoort zijn, je bromfietsrijbewijs of je ID-kaart.
- Je oproepkaart (deze ontvang je in je mailbox).
- Een zelfreflectie formulier (deze krijg je met je oproepkaart in je mailbox).

Ik haal je een uur voor het examen op om nog zo'n drie kwartier te rijden voor het examen. Deze les zit bij het examengeld in. Het praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten. Je rijdt ongeveer 35 minuten. Aan het begin van het examen neemt de examinator een korte ogentest af en stelt je 5 vragen over de auto. Tijdens het examen krijg je 2 bijzondere verrichtingen. De examinator kan kiezen uit de omkeeropdracht, de parkeeropdracht of de stop-opdracht. Ook kan de examinator jou iets vragen over een verkeerssituatie die je bent tegen gekomen (situatiebevraging). Van de 35 minuten rijdt je 10 minuten zelfstandig een route. Je kunt daarbij rijden naar een voor jou bekende locatie, je kunt een stukje op navigatie rijden of je krijgt een clusteropdracht (een route die examinator je verteld). Na het examen hoor je in het examencentrum van de examinator of je geslaagd bent.

Als je geslaagd bent kun je bij de gemeente waar je ingeschreven bent je rijbewijs aanvragen. Neem je identiteitsbewijs mee en een volgens de huidige voorschriften gemaakte pasfoto. Houd er rekening mee dat je ter plaatse moet betalen. Na 4 werkdagen kun je dan je rijbewijs ophalen. Het is ook mogelijk tegen verhoogd tarief het rijbewijs met spoed aan te vragen. Voor actuele tarieven kun je terecht bij je gemeente.