TUSSENTIJDSE TOETS EN HET PRAKTIJKEXAMEN

Wanneer je ¾ van je rijopleiding hebt voltooid is het mogelijk om een Tussentijdse toets doen. Deze toets is niet verplicht! Bij het afleggen van een Tussentijdse toets kun je examenvrijstelling van de bijzondere manoeuvres verdienen.

Als je niveau hoog genoeg is gaan we het praktijkexamen aanvragen. De wachttijd is tussen de 2 en 7 weken, afhankelijk van de drukte bij het CBR en tussenliggende vakanties.

Machtig Hans van Schaick om het praktijkexamen aan te vragen. Dit kun je doen via deze link. Je moet hiervoor inloggen met je digiD. Het nummer van Autorijschool Hans van Schaick is 0119z7. Let wel: Een aangevraagd praktijkexamen kan in de meeste gevallen niet meer ongedaan gemaakt worden en de kosten zullen dan voldaan moeten worden.

Op de dag van het praktijkexamen moet je meenemen:
- Een geldig (dus niet verlopen) identiteitsbewijs, dit kan een paspoort zijn, je bromfietsrijbewijs of je ID-kaart.
- Je oproepkaart met daarop een eigen verklaring die je bij het examen moet ondertekenen.
- Een zelfreflectie formulier. Deze kun je uitprinten via deze link of de rijschool neemt er één voor je mee.

Het praktijkexamen duurt ongeveer 55 minuten. Je moet ongeveer 40 minuten rijden.
Tijdens het examen krijg je 2 bijzondere manoeuvres. De examinator kan kiezen uit de omkeeropdracht, de parkeeropdracht of de stop-opdracht.

Ook kan de examinator jou iets vragen over een verkeerssituatie die je bent tegen gekomen. Van de 40 minuten moet je 10 minuten zelfstandig een route rijden. Je kunt daarbij rijden naar een voor jou bekende locatie, je kunt een stukje op navigatie rijden of je krijgt een clusteropdracht.

Als je geslaagd bent kun je bij de gemeente waar je ingeschreven bent je rijbewijs aanvragen. Neem je identiteitsbewijs mee en een volgens de huidige voorschriften gemaakte pasfoto. Houd er rekening mee dat je ter plaatse moet betalen. Na 4 werkdagen kun je dan je rijbewijs ophalen. Het is ook mogelijk tegen verhoogd tarief het rijbewijs met spoed aan te vragen. Voor actuele tarieven kun je terecht bij je gemeente.